Zbaviť sa mačky v tehotenstve?

Ak čakáte alebo chcete dieťa, asi ste už počuli o toxoplazmóze, infekčnom ochorení spôsobenom jednobunkovým organizmom, ktoré môže spôsobiť závažné vady vývoja nenadrodeného dieťaťa alebo predčasný pôrod.

Fakty:

  • Toxoplazmóza je jednou z najčastejších infekcií človeka, niektoré zdroje uvádzajú, že až 80% ľudí má protilátky.
  • Nie je prenosná z človak na človeka.
  • U zdravých ľudí prebehne v 90% bezpríznakovo, nie je potrebné ich liečiť, a po prekonaní infekcie sa u nich vytvorí imunita.


Nebezpečná je však vrodená toxoplazmóza, ak sa matka nakazí v priebehu tehotenstva alebo krátko pred otehotnením. Preto je vhodné preventívne sérologické vyšetrenie protilátok ešte predtým, ako plánujete otehotnieť.

 

Prečo sú mačky nebezpečné?
Parazit má zložitý vývojový cyklus, infekčným štádiom je oocysta, ktorá sa vytvára len v čreve nakazenej mačky. 

 

Napriek tomu nie je dôvod sa mačky zbaviť, ak otehotniete alebo plánujte dieťa.

  • Ak by sa mačka nakazila toxoplazmózou, vylučovanie oocyst trvá len 2-3 týždňe, potom mačka získava imunitu.
  • Ak máte mačku už dlhšie, a ak mala niekedy toxoplazmózu, a ak ste sa náhodou od nej nakazili, máte už imunitu, preto nie je dôvod sa mačky zbaviť.
  • Aby ste sa nakazili z trusu mačky, museli by zjesť oocystu z trusu po 2 dňoch (oocysty nie sú hneď infekčné, musia byť najskôr na vzduchu)
  • Väčšina akútnych nákaz toxoplazmózou je zapríčinená konzumáciou surového alebo nedostatočne tepelne upraveného infikovaného mäsa, zle očistenej zeleniny, infikovaných vajec a nepasterizovaného mlieka. 

 

Ak mačku vhodne kŕmite, dodržujete bežnú úroveň hygieny a nemáte závažne oslabenú imunitu, nie je tehotenstvo žiaden dôvod na to, aby ste sa jej zbavili.

 

Prevencia infekcie toxoplazmózou

  • Dostatočná tepelná úprava mäsa.
  • Dezifikovať kuchynské povrchy a riad, ktoré prišli do styku so surovým mäsom.
  • Nejesť surové alebo polosurové vajcia, nepiť nepasterizované mlieko. 
  • Umývanie ovocia a zeleniny pred konzumáciou.
  • Ochrana jedla pred muchami, švábmi a pod.
  • Dezinfekcia mačacej toalety.
  • Doma chované mačky nekŕmiť surovým mäsom, ktoré nie je zohrievané minimálne na 70°C, alebo premrazené minimálne na mínus 20°C po dobu aspoň 48 hodín (vtedy sa usmrtia zárodky v cystách).
  • Dôsledne dodrživať bežné zásady hygieny.